In memoriam Ard Jonker

Volkomen onverwacht is Ard Jonker ons op 60-jarige leeftijd ontvallen als gevolg van een noodlottig incident tijdens een duikinstructie in een zwembad in Amstelveen. Dat hem dit is overkomen als zeer ervaren duikinstructeur bij wie veiligheid voorop stond, is moeilijk te bevatten. Ard laat een partner en drie jongvolwassen kinderen achter.

Na een studie Informatica deed Ard promotieonderzoek aan enzymregulatie met behulp van beeldanalyse binnen de afdelingen Anatomie & Embryologie en Celbiologie & Histologie. In 1996 promoveerde hij aan de faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien deed hij als universitair docent onderzoek en verzorgde hij onderwijs voor de afdeling Celbiologie & Histologie onder professor Ron van Noorden. Hij heeft zich in het bijzonder ingezet voor de ontwikkeling van verschillende onderwijsvormen, zoals computerondersteunend onderwijs en e-learnings samen met Eddy Wierenga, waarvoor beiden de MFAS juryprijs Onderwijs Geneeskunde kregen in 2007. Ook ontwikkelde en verzorgde hij onderwijs voor Geneeskunde, Medische Informatiekunde, promovendi en postdocs en voor de FNWI.

Daarnaast begeleidde Ard onderzoekers met beeldanalyseprojecten, loste hij computerproblemen op en schreef hij code voor analyse programma’s bij nieuwe systemen. Afgelopen jaar werkte hij intens samen met Przemek Krawczyk bij het ontwikkelen van FiglinQ, een platform met als doel gepubliceerde wetenschappelijk data toegankelijk en interactief te maken. Ards rol hierin was zeer waardevol, en het is ontzettend jammer dat hij niet meer meemaakt hoe de wetenschappelijke wereld mede hierdoor zal veranderen.

Ard stond bekend als oorspronkelijk en was zichzelf onder alle omstandigheden. Onafhankelijk van temperatuur of weersomstandigheden droeg hij een t-shirt en kwam hij met de ligfiets naar het AMC. Ard had veel humor, subtiel, niet opdringerig, maar wel aanwezig, soms onnavolgbaar, omdat Ard een waarachtige ‘out of the box’-denker was. Ard was zeer loyaal aan vrienden en collega’s, aan Apple Mac(intosh), en ja, ook eigenwijs als hij eenmaal besloten had hoe hij wilde dat iets moest gaan. Ard was een zeer geduldig onderwijzer die altijd de tijd nam om iets te begrijpen, veel goede vragen stelde, en grondig uit kon leggen. Dit deed hij zowel op de afdeling als privé met mede-duikers, mede-verduurzamers, in online fora, en zelfs tijdens kampeervakanties. We gaan hem missen.

We wensen zijn partner, kinderen, familie en vrienden veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Afdeling Medische biologie